Митническа хроника

Брой 1/2003

ВМЕСТО СЪДЪРЖАНИЕ

Допреди месец в складовете на българските митници се съхраняваха над 30 000 предмета с антична, художествена и нумизматична стойност, заловени от нашите митничари при различни опити за изнасянето им през граница в последните десетина години.

Тези от тях, за които съдебните дела вече са приключили, в края на изминалата година бяха предадени на Националния исторически музей със специална заповед на финансовия министър Милен Велчев. На 6 декември 2002 г. в НИМ бе открита първата изложба на антики, конфискувани от митнически служители на Аерогара София. Те са оценени на 126 575 английски лири.

В музея вече са постъпили всички произведения на изкуството и културата, задържани от митниците в цялата страна. Музейните работници са категорични - сред заловените предмети и монети има уникати не само за нашите земи.

Очаква се съвсем скоро в централното фоайе на Министерския съвет да отвори врати втора изложба с най-ценните сред тях.

Тези своеобразни „митнически" изложби са прекрасна илюстрация към напрегнатия делник на професионалистите от системата на митниците, част от които остават неизвестни за нашата общественост. Затова този брой се посвещава (без претенции за изчерпателност) само на една от много важните дейности на митниците - опазване на културното и историческото богатство.Към архив