30 240 кутии бира задържаха митнически служители на ГКПП Дунав мост 2


2017-11-10

 

30 240 метални кутии с бира задържаха митническите служители от Митница Лом при проверка на влизащ в страната товарен автомобил през ГКПП Дунав Мост 2. Влекачът с полуремарке и полска регистрация е превозвал групажна стока. На 07.11.2017г. служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" в Митница Лом селектират входящия товарен автомобил и при последвалата физическа и документална проверка е установено, че една от превозваните  стоки в камиона са 20 палета, съдържащи бира с марка „ARGUS" в  30 240 броя метални кутии/кен/ от по 0,5 литра или общо 15 120 литра бира. Митническите служители констатират, че стоката се движи в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове/ЗАДС/. За бирата не е платен или обезпечен дължимия акциз по ЗАДС. Не е придружена от никакви документи, от които да е видно, че се движи под режим отложено плащане на акциз.

Бирата е задържана в склад на Митница Лом. Взети са контролни проби за анализ и е започнало административнонаказателно производство по случая. Работата  по случая продължава.

Други 30 800 бутилки с над 10 000 литра бира бяха задържани от митническите служители в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат през октомври. Пивото, превозвано в нарушение на ЗАДС,   бе открито от мобилен митнически екип на Митница Лом в товарен автомобил, пътуващ от Чехия за България.