Над 2000 литра нелегално гориво иззеха служители на Митница Русе от два адреса в село Цар Самуил


2018-04-11

 

Инспектори от отдел „Митническо разузнаване и разследване"  на Митница Русе задържаха над 2000 литра дизелово гориво без документи, намиращо се в частните стопанства на двама жители на село Цар Самуил, Силистренско. 

Проверките са извършени на 3 и 5 април 2018 година. В обекти, стопанисвани от двама различни мъже в село Цар Самуил, митническите инспектори са открили PVC-контейнери с вместимост 1000 литра. Всеки от тях е бил пълен до горе с дизелово гориво. В първия случай измереното съдържание на контейнера е 1032 литра, а във втория - 995 литра.  Собствениците на обектите не са представили пред митническите служители документи за произход на горивото, както и за  плащане, начисляване или обезпечаване на дължимия за стоката акциз.

Нелегалните енергийни продукти са иззети и проби от тях са изпратени за лабораторен анализ. По случаите са образувани административнонаказателни производства.  Предвидената от закона санкция е в размер на удвоения дължим акциз за откритото количество, но не по-малко от 1000 лева.  В първият случая размерът на санкцията е равен на 1333,34 лв, а във втория - 1285,54 лева.