Контрабандни цигари в тайник на лек автомобил откриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево


2018-05-11

Нов опит за пренасяне на контрабандни цигари в тайник на лек автомобил предотвратиха митническите служители и граничните полицаи на ГКПП Капитан Андреево.

Контрабандните цигари са открити в лек автомобил марка „Mercedes", влизащ в страната от Турция, на 04.05.2018 година. Шофьорът, български гражданин, който пътувал сам заявил, че не пренася стоки или валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При проверката, в специално изграден тайник, под предната седалка, са открити 8280 къса /414 кутии/ цигари без акцизен бандерол. Контрабандните цигари и автомобилът, послужил като средство за извършване на нарушението, са задържани. На шофьора са съставени два акта, единият за опит да бъдат пренесени акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи, а другият акт - за наличието на тайник.
През първите десет дни на месец май на МП Капитан Андреево митническите служители са иззели 4782 кутии цигари, закупени от Република Турция от 260 преминали пътници. Те са носили от акцизната стока количества, превишаващи разрешената норма. За същия период, по метода на анализа на риска, при щателни митнически проверки, са задържани 2506 умишлено укрити кутии цигари, за които на нарушителите са съставени 36 акта.  Общо за периода митнически служители задържаха 145 760  къса (7288 кутии) безакцизни цигари, 10 кг тютюн за наргиле и 5 кг тютюн за пушене.