Над 16 тона прекурсори и пре-прекурсорни вещества задържаха на пристанище Варна Запад


2018-06-08

 

Задържани са двама граждани на Кралство Нидерландия, разследвани  от януари 2017 г. до март 2018г., които в този период са направили три опита да внесат в страната ни над 16 тона амфетаминопроизводни вещества - прекурсори и пре-прекурсорни вещества. Първото количество е 4,297 тона прекурсор PMK, второто е 7,525 тона препрекурсор APAA. При третия случай на контрабанда през българската граница количеството внесен прекурсор от вида APAAN е било 4,400 тона.  Пратките са били в контейнери с документи с невярно съдържание.  Образувано досъдебно производство по описа на Митница Варна.

За разкриване на контрабандата в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, под ръководството на двама прокурори от  Окръжната прокуратура във Варна е работено изключително активно с агенти на ДАНС, както и със служители на Агенция „Митници" - отдели "Борба с наркотрафика" и отдел "Митническо разузнаване и разследване", а също  и със служители на Главна дирекция „Националната полиция".

Решаваща роля за разкриване на извършителите и тяхната престъпната дейност е било и участието на прокурори от Международния отдел на Върховна касационна прокуратура. Случаят е регистриран и като международен казус в EUROJUST -Хага. 

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане на постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража" спрямо двамата чужди граждани, които са задържани за 72 часа.