10,368 кг опиум в резервната гума на лек автомобил откриха митническите служители на МП Капитан Андреево


2018-08-09

10,368 кг опиум на стойност 622 080 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево в резервната гума на лек автомобил с марка „Мерцедес",  управляван от британски гражданин.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура- Хасково.
Окръжна прокуратура-Хасково е привлякла като обвиняем 49-годишния британски гражданин за това, че е пренесъл през границата на страната високорисковото наркотично вещество - опиум, с общо брутно тегло 10 кг и 368 грама, на стойност 622 080 лв., като предметът на престъплението е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай - престъпление по чл.242 ал.4 предл. 1 във връзка с ал. 2 предл.1 от Наказателния кодекс.

На 8 август 2018 г., на ГКПП-Капитан Андреево, от Република Турция в Република България, той  е влязъл с управляван от него лек автомобил, марка „Мерцедес". Лекият автомобил е отклонен за щателна митническа проверка от митническите служители, при която във вътрешността на резервна гума на автомобила е открит полиетиленов цилиндричен пакет, съдържащ тъмно смолисто вещество. При тестване с полеви наркотест, същото е реагирало на опиум. Проведени са процесуално-следствени действия, при които лекият автомобил и намереното наркотично вещество са били иззети. По първоначални данни стойността на иззетото наркотично вещество възлиза на 622 080 лв. Британският гражданин е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.4, вр. ал.2 от Наказателния кодекс.

С постановление на Окръжна прокуратура - Хасково, от 09.08.2018 г., той е задържан за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за вземане спрямо същия на мярка за неотклонение „задържане под стража".

 

Снимка: архив