Контрабандни цигари за над 834 000 лв. откриха митническите служители в Бургас


2018-08-10

111 312 кутии /2 226 240/ къса контрабандни цигари на стойност 834 840 лв. откриха митнически служители от Митница Бургас. Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура - Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за контрабандата.
Подробности по случая съобщиха на съвместен брифинг днес пред медиите г-н Юлиан Мирков - Заместник -директор на Агенция „Митници", г-н Георги Георгиев - Директор на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване", г-н Васил Инджов - Заместник -началник на Митница Бургас, г-жа Йовита Григорова - Зам. административен ръководител - Зам. апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас, г-н Георги Чинев - Адм. ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Бургас.
Акцизните стоки са открити в контейнер, превозван от кораб, акостирал в Бургаското пристанище, по време на извършена проверка от стана на служители на Митница - Бургас.
Г-н Чинев съобщи, че процесният контейнер е пристигнал на 01.08.2018 г. на Пристанище - Бургас от Русия. Корабът е плавал под либерийски флаг, а от вносната декларация било видно, че превозваният контейнер съдържа товар от иглолистен дървен материал (дъски шлифовани от бор). Контрабандните цигари били поставени в самите дъски, което било установен след проведена митническа проверка. Прокурор Чинев добави, че са открити общо 111 312 кутии с цигари от марката NZ, които са с белоруски акцизен бандерол. Г-н Чинев каза още, че досъдебното производство, което се ръководи от Окръжна прокуратура - Бургас е за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д" от НК, което се наказва с „лишаване от свобода" от 3 до 10 години и конфискация на контрабандните стоки.
Заместник-директорът на Агенция „Митници" г-н Мирков съобщи, че дървеният материал е проверен по метода „анализ на риска". Служителите, които извършили проверката са забелязали, че стоката има необичайна плътност - била е много по-лека. Последвало е детайлно разглеждане с рентген, което потвърдило констатацията на служителите. Г-н Мирков акцентира върху изключителната подготовка на престъпното деяние, изразяваща се в издълбаване на всяка една от дъските в дървения материал и поставянето на отделните кутии в отворите. Той похвали колегите си за изключително добре свършената работа при залавянето на контрабандната стока. По думите му цигарите са предназначени за българския пазар.
Г-жа Йовита Григорова подчерта, че причината за разкриване на тежкото умишлено престъпление е отличната координация между Апелативна и Окръжна прокуратура Бургас и Агенция „Митници".