Митнически служители установиха документи с невярно съдържание за 400 литра алкохол


2018-09-07

Митнически служители установиха документи с невярно съдържание за 400 литра алкохол. По случая Районна прокуратура - Петрич е предала на съд Н.Т. по обвинение за извършено от него документно престъпление по чл. 316, пр. 1, вр. чл. 309, ал. 1, пр. 1 от НК.
На 28.05.2015 г., в Митническо бюро - Кулата, обвиняемият Т. съзнателно се ползвал с неистински документи пред инспектор при извършваната проверка. Той представил акцизни данъчни документи, с посочени в тях различни търговски дружества като издатели и физически лица като получатели. Като стока фигурирал етилов алкохол (ракия) с алкохолно съдържание по обем 40%, в количество от по 30 литра. С тях той целял да докаже наличие на възникнало задължение за начисляване и заплащане на акциз на посочените стоки, превозвани на 26.05.2015 г. в гр. Сандански в лек автомобил. Алкохолът бил разпределен в четири туби - общо четиристотин литра.
Резултатите от митническа лабораторна експертиза обаче са установили, че превозваната от Н.Т. стока представлява мастика с компонентен състав: етилов алкохол, метилов алкохол, глицерол, анетол, с действителното алкохолно съдържание по обем 37,5 vol при 20С.
Предстои делото да продължи в съда.