На среща с Георги Костов представители на ДЕА поздравиха българските митници за успешното залавяне на 720 кг. хероин в края на септември


2018-10-10

 

Продължават срещите на директора на Агенция „Митници" Георги Костов в САЩ. Той е там заедно с директора на Главната дирекция „Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски за участие в един от най-големите световни годишни форуми на правоприлагащите служби - конференцията на „Международната асоциация на полицейските началници" (IACP). 

На 7 октомври т.г., в рамките на посещението си в САЩ, директорът на Агенция „Митници" г-н Георги Костов проведе работна среща с регионалния директор на ДЕА за Европа г-н Кевин Скъли и с регионалния директор на ДЕА за регион „Близък изток" г-н Уилям Уорън. Бяха обсъдени конкретни оперативни мероприятия за противодействие на наркотрафика по т.нар. „Балкански път", както и за предприемане на активни действия в борбата с международния наркотрафик, преминаващ през територията на страната ни. Представителите на ДЕА поздравиха българските митници за успешното залавяне на 720 кг. хероин в края на месец септември 2018г., което е дало сериозен отзвук сред митническите и правоохранителните служби в световен мащаб.

В рамките на провеждащата се годишна конференция на „Международната асоциация на полицейските началници" (IACP)  г-н Георги Костов взе участие в работна дискусия с директора на ФБР г-н Кристофър Рей. По време на събитието се засегнаха теми, свързани с актуални глобални заплахи за сигурността в световен мащаб. Бяха представени новите приоритети на администрацията на президента Доналд Тръмп в сектор сигурност, както и тенденцията за развиване на бъдещи отношения с партньорски служби и организации на ФБР извън САЩ.

По-рано през деня г-н Георги Костов проведе среща и с г-н Джеймс Сойлес, старши съветник към „Федералния център за обучение на правоохранитени служители" (FLETC) към Департамента за вътрешна сигурност (DHS), на която бяха обсъдени възможностите за бъдеща подготовка на български митнически служители. FLETC предоставя високо квалифицирани обучения на федерални служби на САЩ. Организацията има за цел повишаване капацитета на правоохранителните служители за професионално и безопасно изпълнение на техните ежедневни задължения. Това е най-големия образователен център подготвящ кадри за опазване на граничната и митническа сигурност на САЩ. Преди да заеме ръководен пост в DHS, г-н Сойлес е изпълнявал длъжността на заместник директор на „Специални операции" на ДЕА, ръководещ всички задгранични операции на службата.