Среща на Управляващия комитет на CELBET

Представители на 11 страни, Европейската комисия, Фронтекс, ОЛАФ, Европол се срещнаха на заседанието на Управляващия комитет (SC) на CELBET в Жежов, Полша.
Срещата се проведе в Полша на 7-8 май в един от южните градове на Полша, Жежов, близо до полско-украинската граница и беше открита от г-н Мариан Банаш, държавен секретар, началник на Националната администрация по приходите, който подчерта важността на проекта CELBET: - Днес CELBET е един от най-големите и най-практически насочени проекти в митническата област. Той има потенциала ефективно да допринесе към засилването на граничния митнически контрол и подобряването на стандартите за гранично управление.

Г-н Филип Кермод, директор от ГД „Данъчно облагане и митнически съюз“, изтъкна, че CELBET е успешен експеримент, показвайки съвместната работа в един дългосрочен аспект.
Ръководството на CELBET представи резултатите от шестмесечната работа на  CELBET, както и перспективите за предстоящите дейности.

По време на срещата представителите на различните държави посетиха и един от граничните пунктове с Украйна в Будомир, където митническите служители и гранична полиция извършват съвместен контрол на територията на Европейския съюз, в този случай от полска страна.