Хероин за над 420 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

6.522 кг хероин, укрит по телата на двама мъже и в купето на лекия автомобил, с който пътували, откриха митническите служители от ГД МРР и ТД Южна морска на МП Капитан Андреево.

По искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо български гражданин и трима чужденци, привлечени като обвиняеми за контрабанда на 6 кг хероин за 423 930 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми четири лица – Ю.К., 47 г., турски гражданин, Ш.Б., на 50 г., български гражданин, В.Д., на 60 г., гражданин на Република Северна Македония, и М.А., на 49 г., холандски гражданин, за това, че в съучастие по между си (Ю. К. и Ш. Б. като съизвършители, а В. Д. и М. А. като подбудители и помагачи) без надлежно разрешително са пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България, високорисково наркотично вещество – хероин, с общо бруто тегло 6.522 килограма, на стойност 423 930.00 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл.242, ал.4, предл. 1 вр. ал.2, предл. 1 вр. чл. 20 от Наказателния кодекс.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

На 8 май 2019 г., на ГКПП-Капитан Андреево, около 02.00 часа, от Република Турция в Република България, влязъл лек автомобил, марка „Рено“, управляван от обвиняемия Ш.Б., като негов спътник бил Ю.К. Лекият автомобил бил отклонен за щателна митническа проверка. При извършената такава се установило, че по телата на обвиняемите били укрити пакети, съдържащи прахообразно вещество. Такива пакети били открити и в купето на лекия автомобил. При тестване с полеви наркотест, прахообразното вещество реагирало на хероин.

Проведени са били процесуално-следствени действия, при които били иззети лекият автомобил и намереното наркотично вещество.

 

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства и за съпричастност на обвиняемите  В. Д. и М. А., които са били задържани в гр. Пловдив.

Стойността на иззетото наркотично вещество възлиза на 423 930 лева.

По искане на Окръжна прокуратура-Хасково, с Определение от 10.05.2019 г., Окръжен съд – Хасково е взел по отношение и на четиримата обвиняеми мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по случая продължава.

  • 1
  • 2