Z6_HQ8A1O82K8HHE0Q1MGAVNIGQ05
Z7_PPGAHG800HEHE0QFP9POSQ0CD5

26 януари е Международният ден на митниците

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация (СМО). Сега страните-членки на Световната митническа организация са 183. България е член на СМО от 1 август 1973 г.
По традиция Международният ден на митниците e под мотото на определена тема, която за 2023 г. е „Подкрепа на следващото поколение: насърчаване на култура на споделяне на знания и професионална гордост в митниците“. Темата фокусира усилията на Световната митническа организация за поставяне на човешкия капитал, и особено на новото поколение, в центъра на процесите на трансформация. В писмо по повод на празника генералният секретар на СМО Кунио Микурия отбелязва, че за да привлекат и задържат млади, креативни и възприемчиви към най-новите технологии служители,  митническите администрации трябва да вдъхновяват новото поколение.
Този ден винаги ни кара да се чувстваме горди, че сме част от голямото семейство на Световната митническа организация. Същевременно ни напомня колко отговорна и важна е професията на митническите служители за всяко общество.“ -  посочва директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски в поздравление до служителите на Агенцията. 
По случай Международния ден на митниците, от името на генералния секретар на СМО Кунио Микурия ще бъдат наградени 16 служители на Агенция „Митници“ със Сертификат на Световната митническа организация за заслуги. Отличени митнически служители и екипи получиха награди на Агенция „Митници“ – грамота, сребърен и златен почетен знак и плакет за заслуги в областта на борбата с наркотрафика, с контрабандата, с валутните нарушения, за резултати в областта на митническия последващ контрол и за развитие на информационните системи на Агенция „Митници“.
 

Дата на публикуване: 26.01.2023 10:01
Последна актуализация: 26.01.2023 10:01
  • 1