Заместник-министърът на търговията на Турция Ръза Туна Турагай посети Пловдив по покана на Павел Тонев

На 25.11.2021 г. директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев посрещна заместник-министъра на търговията на Република Турция Ръза Туна Турагай в гр. Пловдив. Основни теми на разговора, в който участие взе и посланикът на Р. Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок, бяха Конвенцията за общия транзитен режим и сътрудничеството в областта на митническото правоприлагане и обмена на информация, модернизацията на граничните пунктове ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле и ГКПП Лесово – Хамзабейли.
По време на срещата директорът на Агенция „Митници“ посочи, че само за двата месеца от предишната им среща обработените товарни превозни средства са се увеличили с 24 500, което се равнява на допълнително обработени 490 км. струпвания общо на двата пункта. За периода от 1 септември до 31 октомври 2021 г. обработените камиони са се увеличили с 615 на денонощие в сравнение със същия период на миналата година. Беше отбелязано, че на 13 срещу 14 ноември 2021 г. за едно денонощие са обработени 3080 товарни превозни средства, което е исторически най-големият брой, обработвани за едно денонощие.

Чувствително е увеличен трафикът и на ГКПП Лесово-Хамзабейли, където за десетте месеца на тази година, в сравнение със същия период на предишната, увеличението е с 51,8%. През м. август там са пуснати в експлоатация седем нови трасета, които спомагат за ускоряване обработката на трафика.
В допълнение Павел Тонев подчерта значението на двустранните срещи като възможност за бързото и оперативно решаване на проблемите и благодари на турската страна за коректното изпълнение на поетите ангажименти от предишната среща в Истанбул. Особено ценно е сътрудничеството по отношение на облекчаване на дейността на вносителите и износителите от двете страни. Изключителен акцент остава и сътрудничеството в борбата с незаконния трафик на наркотици, както и противодействието на митническите и валутни нарушения. Със задоволство бе отбелязано и доброто взаимодействие по отношение движението на акцизните стоки.

В най-скоро време се очаква и сключването на договор, проектирането и издаване на разрешение за строително-монтажни работи за изграждане на две трасета за хладилни камиони на ГКПП Капитан Андреево.
Заместник-министърът на търговията на Турция Ръза Туна Турагай потвърди увеличението на превозите между двете страни и посочи като основна причина за това повишения с 33% турски износ. За турската страна най-важният пазар е Европейският съюз с повече от 40% дял от износа.

Така ГКПП Капъкуле – Капитан Андреево се явява най-важният граничен пункт за сухоземен транспорт. Българските и турските митнически служители работят денонощно и приносът им е изключително голям, за което им благодарим, заяви г-н Турагай.

На фона на увеличения обем на превозите и за двете страни изключително важна тема остава сигурността на търговския поток, както и противодействието на трафика на нелегални мигранти и контрабандата на наркотици, стана ясно още по-време на срещата.

Работното посещение на турския заместник-министър на икономиката, който отговаря за направление митници, бе продължение на първата двустранна среща между двамата ръководители през септември в Истанбул.

  • 1
  • 2