Warning

Warning

Invalid configuration found. Contact the administrator.

 
Над 17 кг хероин на стойност 1 130 000 лева задържаха митнически служители на ГКПП Капитан Андреево

В рамките на досъдебно производство под надзора на ОП Хасково, служители на МВР задържаха получател на пратката.
17,356 кг. хероин бяха задържани от митнически служители на ГКПП Капитан Андреево, а при последвали оперативно-издирвателни мероприятия на служители на сектор БОП – Хасково и на ОД на МВР – Хасково, под ръководството на Окръжна прокуратура Хасково, е задържан и един от получателите на пратката. Това обявиха на брифинг днес в Свиленград директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, Делчо Лавчев - заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково, Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково, старши комисар Ангел Цанков -  директор на ОД на МВР Хасково и Христо Стефанов - заместник-директор на РД на Гранична полиция – Елхово.
На 26.07.2019 г., на ГКПП Капитан Андреево, на трасе „Входящи леки коли и автобуси“ пристига лек автомобил,  управляван от 44-годишен британски гражданин от иракски произход.  Превозното средство е селектирано  за  щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват хладилна чанта с двойно дъно. В нея са укрити 17 пакета, обвити със синьо индиго и прозрачен полиетилен.  Извършеният на място полеви наркотест показва, че съдържащото се в пакетите прахообразно вещество  е хероин. Общото количество на иззетия наркотик е 17,356 кг.
Уведомена е Окръжна прокуратура Хасково, образувано е досъдебно производство, а в случая се включват и служители на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Хасково и ОД на МВР Хасково. При извършените оперативно-издирвателни мероприятия е установено още едно съпричастно лице – 37-годишен ирански гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Германия, за което е установено, че е подбудител и помагач за извършване на престъплението. Повдигнати са обвинения по чл. 242 ал. 4 във вр.с ал. 2  от Наказателния кодекс на водача на автомобила и на второто лице.
Това престъпление само по себе си се явява тежко умишлено престъпление. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, както и кумулативно предвидено наказание глоба от 200 000 до 300 000 лева, обясни пред журналистите Делчо Лавчев - заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково и допълни, че вчера (31.07.2019 г) съдът е постановил постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за двете лица.
Получателят на пратката с наркотично вещество е задържан на 29.07.2019 г., около 22 часа,  в района на хотел в Хасково, обясни Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково и допълни, че хероинът е бил предназначен за Западна Европа.
Директорът на Агенция „Митници“ подчерта добрата координация и взаимодействие между службите, противодействащи на този тип престъпления, под ръководството на прокуратурата.
„Митническите служители са извършили изключително професионално проверката, шофьорът не е показал съмнително поведение, но е проверен на база анализ на риска и така е установено наркотичното вещество“, обясни Георги Костов и допълни „Позитивното тук е, че веднага след като е установено наркотичното вещество има и още високо професионални действия на митническите и граничните служители и в разследването бързо се включват ГДБОП, които имат по-висок оперативен капацитет“, допълни директорът на Агенция „Митници“.
Това е трети такъв случай на ГКПП Капитан Андреево за последните четири месеца като общо са задържани 312 кг хероин, подчерта Костов и допълни, че при предишен такъв случай през април са задържани 288 кг хероин, укрити в товарен автомобил. Тогава също е имало добра координация и на територията на Пловдивска област е задържан организатора на канала. Вторият случай е от май, при който са задържани около 6 кг хероин, пренасяни от двама български граждани, а при последвало претърсване на техните адреси и на адресите на други съпричастни лица са задържани и още наркотични вещества.
Откритото наркотично вещество е на стойност над  1 130 000  лева по цени за нуждите на съдебната система.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7