Георги Костов: Във фабриката за нелегални цигари в с. Труд са открити фалшификати на световни марки цигари

Днес, 05.07.2019 г, Специализирана прокуратура, ГДБОП и Агенция „Митници“ дадоха брифинг, в който оповестиха подробности по случая с разкритите фабрика за нелегално производство на цигари в село Труд и открития цех за обработка на нелегален тютюн.
Предстои да бъдат повдигнати обвинения на 12 лица за участие в организирана престъпна група  за производство и разпространение на тютюневи изделия без съответното разрешение, заяви на брифинга говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева и допълни, че за всички обвиняеми лица ще бъде искана мярка „задържане под стража“.
Престъпната група за нелегални цигари от село Труд е строго структурирана, заяви пред журналистите Калин Литов от ГДБОП.
По време на брифинга бе подчертано, че фабриката и цеха са работили при изключителна конспиративност и с много добро оборудване, като работниците са били чужди граждани, които са работили и живели в обекта без да имат досег с външния свят. Цигарите вероятно са били предназначени за българския пазар.
Георги Костов, директор на Агенция „Митници“, обясни, че служителите на Агенция „Митници“ от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ са се включили в реализацията във финалната й фаза, при неутрализирането на производството. Той подчерта, че участващите митнически служители са изключителни професионалисти, но и те са били впечатлени от организацията и оборудването на фабриката.
Директорът на Агенция „Митници“ обясни подробно как изследването на нелегалния пазар, което се прави от тютюневите компании, подпомага анализа на институциите. Той припомни, че в сряда, 3 юли, пред обществеността бяха представени данните от традиционното изследване на петте компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“, което измерва дела на потребление на цигари, непредназначени за българския  пазар. Това изследване се прави по методиката на „Нилсън“ чрез броене на изхвърлени опаковки – метод, който понякога се поставя под съмнение, като се игнорира, че това е световно признат социологически метод. Проучването,  освен обема на нелегалния пазар – процент, който се извежда като новина, дава и друга информация на институциите – разказа Георги Костов.
В презентацията на резултатите от първото тримесечие на 2019 г. се вижда, че най-разпространената марка нелегални цигари е Royal,  която за първи път се появява в България. Самата марка се произвежда в Сараево и не е регистрирана за българския пазар. На 9-о място са отчетени и кутии с надписи Muratti – марка на „Филип Морис Интернешънъл“, присъстваща и легално на българския пазар.  Общо двете марки представляват около 11% от намерените нелегални кутии цигари при изследването.
 „В разкритата фабрика са установени фалшификати на тези марки и след като тютюневите компании ни изостриха вниманието, ние разкрихме и фабриката, обясни директорът на Агенция „Митници“.
Той подчерта, че потребителите, които употребяват такива нелегални цигари трябва да разберат, че пушат не безакцизни цигари от световни марки, а цигари, произведени в село Труд. Анализите на Централна митническа лаборатория показват, че нелегалните цигари, които имитират известни марки, с колкото и добра техника да са произведени, в никакъв случай не се доближават като качество до оригиналните продукти и могат да са много опасни, коментира Костов.
Вчера от Филип Морис България разпространиха и официално становище по повод разкритата нелегална фабрика, с което приветстваха действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията от 4 юли 2019 г. по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на Филип Морис Интернешънъл), заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната, заявяват от компанията. С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година - 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия.
"Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години", каза Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.
„Разследването и действията на органите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, добавят от Филип Морис. „Престъпните групировки, които участват във фалшифициране и контрабандата на цигари, обикновено са много бързи в действията си – те променят местата и производствените центрове, каналите за трафика и разпределителните мрежи във всеки един момент. Поради тази причина, от съществено значение е непрекъснатото, задълбочено, всеобхватно и редовно наблюдение за идентифициране и предвиждане на променящите се тенденции и модели. И това е посоката, в която България също успява.
„Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример”, добави г-н Маргонис.

снимката е илюстративна