Z6_HQ8A1O82K8HHE0Q1MGAVNIGQ05
Z7_PPGAHG800HEHE0QFP9POSQ0CD5

Комисарят Марейд Макгинес благодари на митническите служители на ГКПП Капитан Андреево за високия професионализъм в работата им

Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес посети ГКПП Капитан Андреево в делегация, водена от министъра на финансите Асен Василев, с участието на директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

 

„Бих искала да изкажа огромни благодарности на началника на митницата тук на място. Той говори много ясно за значението на сътрудничеството в Европа. Това е важен граничен пункт за Европа, защото всичко, което влиза, трябва да бъде проверено, и ми беше много интересно да видя как става това. Видяхме рентгеновите апарати, видяхме също и кучетата, които търсят наркотици, фалшиви стоки. Така че едно е да чуеш за това, а друго е да го видиш на място, и бих искала да благодаря на всички колеги, които продължаваха да си вършат работата“, подчерта Макгинес.

 

Комисарят коментира ключовото значение на граничния пункт и качеството на упражнявания контрол, с оглед непрекъснато повишаващия се брой на камионите, влизащи в ЕС именно през него. „Това е наистина важен пропускателен пункт за Европейския съюз. Моята роля за прилагането на санкциите е ключова. Трябва да сме сигурни, че прилагаме санкциите. Причината, поради която дойдох тук на границата беше да изслушам опасенията и да помогна за повишаване на нивото на сътрудничество. Всеки път, когато увеличаваме тежестта на санкциите, Русия и нейните приятели намират начини да ги заобиколят. Затова трябва да сме особено внимателни по отношение на обмена на информация, за да разберем къде може да се крият проблемите“, каза Макгинес.

 

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че по време на инспекцията с комисар Макгинес са насочили вниманието си приоритетно към това как се изпълняват санкциите. „Има доста сигнали от Европа за стоки с двойна употреба, които минават през границата. В последните няколко години има също засечени и изключително голямо количество недекларирани пари. С промяна на закона от септември те се конфискуват. От началото на годината до момента на този пункт са конфискувани над 26 млн. лева“, подчерта министър Василев.