Warning

Warning

Invalid configuration found. Contact the administrator.

 
Директорът на Агенция „Митници“ се срещна с ръководни представители на Офиса за специални операции на военновъздушните сили на САЩ

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов се срещнаха днес, 7.02.2019 г.,  с ръководни представители на Офиса за специални операции на военновъздушните сили на САЩ (AFOSI). От българска страна в срещата участваха и директорът на ГД “Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов.
Американската делегация бе ръководена от полковник Кърк Стейблър, командващ силите на AFOSI – Куонтико, Вирджиния и полковник Шан Нъкълс, командващ силите за региона на Европа и Африка.
По време на разговора високо бе оценено сътрудничеството и ползотворните контакти, изградени до момента между AFOSI и Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, включително в рамките на форуми на Международната асоциация на полицейските началници. От страна на AFOSI беше  подчертано, че България е стратегически партньор за САЩ в региона.
Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов изтъкна ролята на България като в външна граница на Европейския съюз и на държава със стратегическо географско положение. Митническата администрация поддържа високо ниво на контрол на стоките и товарите, включително на тези с двойна употреба. Доброто сътрудничество между двете страни е ключово за постигане на добър резултат, посочи той.
Главният секретар на МВР посочи, че МВР предприема всички мерки за гарантиране на сигурността на американските военни в България. В тази връзка гостите изказаха благодарност за сътрудничеството на МВР и изразиха готовност за задълбочаване на контактите в бъдеще, включително чрез предоставяне на обучения за българските правоприлагащи служители в области от интерес за българската страна.  
Като важна тема в сътрудничеството бе откроено и противодействието на киберпрестъпността.
В края на срещата беше отправена покана за посещение на български представители в централата на AFOSI във Вашингтон.

 

  • 1
  • 2
  • 3