Warning

Warning

Invalid configuration found. Contact the administrator.

 
Азербайджанските митници ще черпят опит от българските си колеги при прилагането на Конвенцията за общ транзит

Директорът на Агенция „Митници“ г-н Георги Костов се срещна с първия заместник-председател на Държавния митнически комитет на Република Азербайджан г-н Исмаил Хюсеинов и посланика на Република Азербайджан в Република България Н. Пр. г-жа Наргиз Гурбанова.
Част от азербайджанската делегация, която посети днес, 11.02.2019 г., Агенция „Митници“ бяха и г-н Дилавар Фарзалиев – директор на дирекция „Международно сътрудничество“ и г-н Елчин Гуламов – началник отдел „Двустранно сътрудничество“, дирекция „Международно сътрудничество“, както и г-жа Зулфия Ализада – съветник по икономическите и митнически въпроси в посолството на Република Азербайджан в България. От българска страна в срещата взеха участие заместник-директорите на Агенция „Митници“ г-н Георги Александров и г-н Борислав Борисов, както и директори на дирекции.
Интерес за гостите представляваше прилагането на Конвенцията за общ транзитен режим, към която Азербайджан в процес на присъединяване. Българската страна сподели своята практика при използването на европейската система за транзит NCTS. Бяха обсъдени възможностите за обмен на опит от страна на българските митници по линия на обработката на режим транзит и анализа на риска, включително чрез размяна на експерти. В рамките на посещението си азербайджанската делегация посети и МП Калотина, за да се запознае с практиката по обработката на транзитни операции.
По време на разговорите бяха обсъдени и темите за електронната търговия в ЕС с фокус предстоящо прилагане на ДДС пакета за електронната търговия от 01.01.2021 г., както и възможностите за сътрудничество между двете митнически администрации при обмена на статистическа информация в областта на борбата с наркотрафика.

 

  • 1
  • 2