Z6_HQ8A1O82K8HHE0Q1MGAVNIGQ05
Z7_PPGAHG800HEHE0QFP9POSQ0CD5

Над 26 килограма кокаин задържаха митническите и гранични служители на Кулата

 26,113 килограма кокаин бяха задържани на ГКПП Кулата. Наркотикът е открит в специално изградени тайници на товарен автомобил, който е превозвал по документи фитнес оборудване от Испания за България. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка от съвместен екип от митнически и гранични служители за противодействие на контрабандата. При извършената митническа проверка на автомобила с мобилен рентгенов апарат, митническите служители  установяват, че кухините в шасито на автомобила са запълнени.  При последвалата допълнителна проверка се оказва, че в специално изработени тайници в кухините са поставени кутии, а в кутиите - пакети, обвити във фолио и съдържащи бяло прахообразно вещество. При направения полеви наркотест веществото,  с общо тегло 26,113 килограма, е реагирало положително на кокаин.

Около 5 млн. лева  е стойността на задържания наркотик по цени на съдебната система, бе съобщено на брифинг в Благоевград по случая. По първоначални анализи, иззетият кокаин е с чистота около 60% и след добавяне на примеси би могъл да бъде пласиран на много по-висока цена.

Шофьорът, български гражданин, е задържан. По случая в ГПУ-Петрич е образувано досъдебно производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура Благоевград.

„Контрабандистите са подходили изключително професионално при тази акция"-отбеляза на брифинга началникът на Митница Югозападна Георги Александров и допълни, че кутиите, които са на основата на пластмаса, са били обвити с оловно фолио в опит да се затрудни пролъчването с мобилен рентген. „Митническите служители от рентгенови системи са подходили изключително отговорно"- допълни  Александров. Той поясни, че през последните пет години държавата, в лицето на Агенция „Митници", води устойчива политика по техническото обезпечаване на митническите и граничните пунктове с най-съвременна и модерна апаратура от ново поколение. „Вложиха се много инвестиции в подобна апаратура, като рентгенът на ГКПП Кулата например е закупен преди около три години и той е един от най-добрите по рода си"- каза Александров.  

„Това е рекордно количество задържан кокаин за последните години"- обобщи  на брифинга в Благоевград  главният секретар на МВР Георги Костов и посочи, че близо 100 кг. кокаин са задържани на граничните пунктове и във вътрешността на страната от служители на МВР и Агенция „Митници" от началото на годината.

Това е втори случай на задържано голямо количество кокаин само през последните дни и четвърти случай от началото на годината. Над 56 кг кокаин и 316 кг хероин са задържани от Агенция „Митници" от началото на годината.