Z6_HQ8A1O82K8HHE0Q1MGAVNIGQ05
Z7_PPGAHG800HEHE0QFP9POSQ0CD5

Митнически служители от ТД Митница Варна задържаха над 10 000 недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер пристигнал от Китай.
Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки - уреди използвани в строителството, ръчни инструменти и части за тях, внос от Китай за Румъния. Декларатор е българска фирма. Стоките са представени за оформяне на митнически режим с процедурен код 42, което означава, че начисленото мито се заплаща при митническото оформяне в България, а ДДС е дължимо в държавата, за която е предназначена стоката – в случая Румъния.
По метода „анализ на риска“ служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница Варна селектират контейнера за щателна митническа проверка на 11.04.2024 г. В хода на контролните действия митническите инспектори установяват, че реално наличното количество от всеки вид стоки е с около 10%  повече от декларираното. Така освен описаните в митническите документи близо 138 000 артикула, митническите инспектори преброяват още общо 10 563 недекларирани стоки, идентични като вид с декларираните - различни уреди и инструменти като пръскачки, фрези за гранит и метал, дискове за рязане на метал и полиране, шлифовъчни устройства, пистолети за силикон, гаечни ключове, клещи и други.
Недекларираните стоки са задържани и по случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6