Z6_HQ8A1O82K87BE0Q1MGEK3L1R44
Z7_HQ8A1O82K87BE0Q1MGEK3L1R43

Информация във връзка с Украйна

В тази секция можете да намерите официална информация във връзка с кризата, предизвикана от войната в Украйна. Информацията се обновява при необходимост.

Последна актулизация - 30.09.2022 г.

 

Временен внос на автомобили с украинска регистрация

Срокът на временния внос на автомобили на украински граждани се удължава със заявление до съответната Териториална дирекция на Агенция „Митници“ 

Информация за продължаване на временния внос на автомобили с украинска регистрация вижте ТУК

 

 Присъединяване от 01.10.2022 г. на Украйна към Конвенцията от 20 май 1987 г. за общ транзитен режим. Техническа информация можете да намерите на Е-портала на Агенция "Митници" - в Актуално

 

Друга полезна информация 

България

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна , където  е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност. В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас. Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители. Изградена е специална секция с мерките, свързани с ограниченията от COVID-19. Специалният сайт разполага и със собствена секция за новини. Единният информационен портал, изграден от българското правителство, е първият в ЕС. (публикувано на 28.02.2022г)


БАБХ: Домашните любимци, придружаващи пътници от Украйна с нетърговска цел, влизат на територията на Република България по улеснена процедура   ( публикувано на 28.02.2022 г)

 

Европейски съюз 

Информация от портала на Европейската комисия на тема  ситуацията в Украйна и действията на Европейския съюз можете да намерите ТУК.  (публикувано на 28.02.2022 г.)

 

ЕС въведе списък с ограничителни мерки в отговор на руската агресия и в подкрепа и солидарност с Украйна. Много от тези мерки имат отражение върху работата на митническите органи на ЕС, вносителите и износителите. Можете да намерите списък с мерките срещу Руската федерация ТУК (информацията е налична предимно на английски език) (публикувано на 31.03.2022 г.)

 

Информация за прилагане на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Украйна, от друга страна   (публикувано на 23.12.2022 г.)